19 Mar 2011

KENT BAHCELERI PROJESI ... :) ... paylaşasım tutu bu aralar

Kendin yetistir kendin pisir

Yeryuzu Dernegi, Istanbul'da terasina veya bahcesine kendi kent bahcesini kurmak isteyenlere yardimci oluyor. Projenin amaci Istanbul'un cesitli semtlerinde kent bahceleri kurmak. Bu projeyi Yeryuzu Dernegi tamamen kendi imkanlariyla yapiyor. Herhangi bir kurumdan hibe almiyor, tamamen gonulluluk uzerine kurulu bir calisma agi, emek, inanmislik ve fazla fidelerini veren koylu yardimseverlerin katkilariyl a.

Dunyanin pek cok kentinde, milyonlarca insan mutfaklarindaki sebze-meyve ihtiyacinin bir bolumunu, hazirladiklari kent bahcelerinden sagliyorlar. Bunu mumkun kilan; kucuk bir arka bahce ya da buyuk bir balkon-teras.  Kanada'nin Montreal kentinde 11 bin kisi gecen yil onlarca ton meyve-sebze uretti. Kuba'nin baskenti 2,2 milyonluk Havana'da, sehirlilerin tukettigi besin maddelerinin % 80 i kent bahcelerinde uretilmis. Cin'in en buyuk sehri Sanghay'da 2500 kilometrekarelik alan yine kent bahcesi. Moskova'da yasayanlarin ucte ikisinin kent bahcesi var.

Sehirlerimizde yasayan insan sayisi, yildan yila daha da artiyor. Bir zamanlar ulkemizde, nufusun buyuk bolumu koylerde yasarken bugun % 70 i sehirlerde yasiyor. Sehre gelenler sadece bedensel olarak degil, zihinsel olarak da oylesine hizla koylerden uzaklastilar ki, bugun domatesin agacta yetistigini sanan cocuklarin buyuk bolumunun anne-babasi ya da ninesi-dedesi koyde tarim yapiyordu.

Bu yabancilasma buyuk bir ivmeyle artarken, Orta Amerika'dan gelen muzlari yiyor, Britanya'ya elma gonderiyoruz. Gemiler-kamyonlar-ucaklar artik meyve ve sebzeleri sehirler-ulkeler derken kitalar arasi tasiyorlar. Bu tasimanin birim maliyeti azcik kalirken, atmosfere yolladigimiz fosil yakitlarin iklim degisIkligine maliyeti cok yuksek oluyor. Doganin dongusel yasami, yagislar, gocler, yaz-kis ayrimi, buzullar ve yabani hayat, geri donulemez sekilde tahrip ediliyor.

Proje hakkinda detayli bilgi almak ve bir bahceye sahip olmak icin http://www.yeryuzudernegi.org/kentbahceleri.asp adresinden Yeryuzu Dernegi'ne ulasabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Noktala